Novinky

      • STUŽKY S VEĽKÝM POSOLSTVOM
        • STUŽKY S VEĽKÝM POSOLSTVOM

        • 11. 12. 2022
        • Mať zelenú stužku na hrudi je viac ako “len” byť v maturitnom ročníku. Sny, výzvy, námahy, úspechy, pády, … a cez to všetko jedinečným spôsobom realizovanie svojho života. Zelená stužka v sebe úkryva toto všetko a oveľa viac.

          25. októbra prijali na svoje hrude posvätené maturitné stužky s krížikom štvrtáci Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove .

          Stužky s krížikom našim maturantom posvätil vladyka Cyril Vasiľ SJ, arcibiskup - košický eparchiálny biskup pri slávení sv. liturgie v gréckokatolíckom chráme v Trebišove. Slávnosti sa zúčastnil aj o Karol Knap, riaditeľ školského úradu Košickej eparchie.

          Po sv. liturgii prijali štvrtáci v spoločenstve svojich rodičov, študentov a pedagógov CGJK maturitné stužky z rúk ich triednej p. profesorky PaedDr.Klaudie Horňákovej.

          Našim maturantom prajeme, aby zelená stužka ich sprvevádzala v túžbe rásť v ľudskosti, vo vzdelaní i vo viere.

      • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2022 NA CGJK
        • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2022 NA CGJK

        • 5. 10. 2022
        • V piatok 30. 9. 2022 sme oslavovali na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa v Trebišove Európsky Deň Jazykov, ktorý je každoročne pre nás významnou udalosťou. Učenie jazykov na našej škole nie je len povinným predmetom, ale životnou skúsenosťou.

          Pán riaditeľ, RNDr. Slavomír Partila, privítal hostí a zabezpečil plynulý priebeh dňa. Organizáciu mali na starosti naše lektorky Mgr. Tatiana Slabá a M.A. Miriam Fogarty. Programu sa zúčastnili aj mnohí žiaci základných škôl mesta Trebišov. Boli pre nich pripravené hravé jazykové aktivity, za ktoré boli tí najlepší aj odmenení.

          O svojich skúsenostiach s cudzími jazykmi nám porozprávali žiaci našej školy. Zuzana a Barbora, zo 4.A, sa vo vlastnom záujme učia kórejčinu a nórčinu. Marta Rita, z 2.A, odmalička rozpráva dvoma jazykmi, slovensky a taliansky. Marián, z 1.A, ktorého materský jazyk je ukrajinčina, zvláda život a štúdium v slovenskom jazyku.

          Súčasťou programu bola aj zábavná informačná prednáška v anglickom jazyku, ktorú odprezentoval náš lektor z Kanady Bc. Jozef Becar.

          Žiaci si odniesli mnohé zaujímavé poznatky a získali nový pohľad na učenie jazykov. Každý odchádzal s myšlienkou, že a language is not a difficult art to be mastered, but a tool to be used to achieve a goal.

      • ZREALIZOVALI SME ODBORNÝ SEMINÁR O ENERGETIKE, EKOLÓGII A EKONOMIKE
        • ZREALIZOVALI SME ODBORNÝ SEMINÁR O ENERGETIKE, EKOLÓGII A EKONOMIKE

        • 5. 10. 2022
        • Energetika, ekológia, ekonomika... nuda?! Určite nie na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

          O týchto troch dnes tak dôležitých témach sme sa rozprávali na našej škole prostredníctvom odborného seminára, ktorý sme zorganizovali pre študentov nášho gymnázia. Konal sa 22. septembra v spoločenských priestoroch CGJK.

          Pozvanie voviesť nás do danej problematiky prijali odborníci na slovo vzatí:

          Gabriel Lukáč, Alexander Pilhovič, Mária Pilhovič - zástupcovia Frontier technologies a Holig Energy

          Milan Štefanko – manažér oddelenia pre neziskový a verejný sektor SLSP

          Marek Čižmár – primátor mesta a Peter Duč – zástupca primátora

          Odborný seminár sa konal pri príležitosti rekonštrukcie svietidiel a vykurovacieho systému na škole. Obnovené dielo bolo v závere seminára požehnané vladykom Cyrilom Vasiľom SJ, arcibiskupom - košickým eparchiálnym biskupom, ktorého doprevádzal o. Karol Knap, riaditeľ školského úradu Košickej eparchie a o. Martin Mráz, absolvent školy a zároveň tajomník a hovorca vladyku Cyrila. Modlitbu požehnania doprevádzali aj naši študenti spevom mládežníckych piesní pod vedením pani profesorky Jany Pavúkovej.

          Za rekonštrukciu svietidiel a vykurovacieho systému patrí veľká vďaka nášmu p. riaditeľovi RNDr. Slavomírovi Partilovi.

          Na záver už len treba dodať, že čas ukáže komu nové svietidlá viac pomôžu - študentom, aby ľahšie opisovali z ťahákov, alebo profesorom, aby lepšie tieto ťaháky našli. 

      • ŠKOLA, KINO, SEMINÁR … A TO VŠETKO V JEDEN DEŇ
        • ŠKOLA, KINO, SEMINÁR … A TO VŠETKO V JEDEN DEŇ

        • 5. 10. 2022
        • Dá sa stihnúť v jeden deň vyučovanie, filmové predstavenie a odborný seminár? Samozrejme, ak ste na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa v Trebišove

          Dnešné vyučovanie bolo pre študentov CGJK obohatené dvoma aktivitami.

          Tou prvou bola účasť na odbornom seminári “110 rokov od prvej curkovarenskej kampane v v Trebisove”, ktorý sa konal pod záštitou primátora mesta Trebišov, PhDr. Mareka Čižmára v zasadačke mestského úradu. Študenti sa tu mohli oboznámiť so zaujímavými informáciami z agrorezortu.

          Následne sa študenti presunuli do kinosály MsKS, kde si pozreli dokumentárny film SLOBODNÍ o tom, ako človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám. Sloboda je vzácny dar, ktorý môžeme žiť vďaka obeti mnohých neznámych hrdinov, ktorých posolstvo sme pozvaní šíriť aj dnes.

          Veríme, že aj tento neobyčajný deň ponúkalo našim študentom zaujímavé poznatky a hlboké myšlienky.

      • POSVÄTENIE NOVÝCH KRÍŽOV PRE TRIEDY NA SVIATOK POVÝŠENIA ÚCTYHODNÉHO KRÍŽA NAD CELÝM SVETOM
        • POSVÄTENIE NOVÝCH KRÍŽOV PRE TRIEDY NA SVIATOK POVÝŠENIA ÚCTYHODNÉHO KRÍŽA NAD CELÝM SVETOM

        • 5. 10. 2022
        • 14. septembra slávime v gréckokatolíckej cirkvi sviatok Povýšenia úctyhodného kríža nad celým svetom.

          Pri tejto príležitosti sme slávili na našom gymnáziu sv. liturgiu, pri ktorej boli posvätené nové kríže do jednotlivých tried.

          Nech novoposvätené kríže sprostredkujú študentom Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa Božiu blízkosť, pokoj a posilu v každom dni!

      • Neviete dostať školu z hlavy🤯? Dostaňte ju do svojho mobilu📱!!
      • ODŠTARTOVANÉ, ALEBO AKO SME ZAČALI ŠKOLSKÝ ROK 2022/2023
        • ODŠTARTOVANÉ, ALEBO AKO SME ZAČALI ŠKOLSKÝ ROK 2022/2023

        • 5. 10. 2022
        • 5. september sa stal štartovacou čiarou pre nový školský rok 2022/2023. Poprázdninové stretnutia, prvé oťukávanie sa prvákov a všetko, čo k začiatku školského roka patrí máme na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa úspešne za sebou. A bolo to skvelé.

          Najprv sme sa stretli s našimi spolužiakmi a triednymi profesormi v triedach. Po slovách na privítanie sme sa spoločne presunuli na amfiteáter mestského parku mesta Trebišov, kde sme s ostatnými cirkevnými školami tohto mesta slávili sv. liturgiu. Predsedal jej vladyka Cyril Vasiľ SJ, Košický eparchiálny biskup. Vychádzajúc z evanjelia o rozsievačovi povzbudil v homílii pedagógov, aby aj v týchto neľahkých situáciach neustále zasievali zrno múdrosti. Žiakom a študentom zasa poprial, aby boli úrodnou pôdou pre nové vedomosti i pre život s Bohom.

          Nech teda na úspešný štart nadviažu aj ďalšie skvelé dni nového školského roka 2022/2023 na našom Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

      • Z krajského až na celoslovenské kolo
        • Z krajského až na celoslovenské kolo

        • 10. 5. 2022
        • Ďalší skvelý úspech nášho gymnázia, tentokrát vďaka šikovnej a talentovanej Barbore Ujhelyiovej, študentke 3.A

          Po skvelom druhom mieste na krajskom kole v stredoškolskej odbornej činnosti postúpila na celoslovenské kolo. Odtiaľ si odniesla nielen skvelé umiestnenie, ale aj úžasné zážitky a skúsenosti.

          A Barbora to opísala takto:

          "1.4. 2022 som sa zúčastnila krajského kola stredoškolskej odbornej činnosti, v ktorom som sa umiestnila na druhom mieste v odbore cestovný ruch, hotelierstvo a gastronómia s prácou Narodené parky Vyšehradskej štvorky. Z tohto druhého miesta som postúpila na celoslovenské kolo stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré uskutočnilo v dňoch od 27.4.2022 do 29.4.2022 v Bardejove. Stretli sme sa tam študenti rôznych stredných škôl zo všetkých krajov Slovenska. Spolu sme súťažili a prezentovali práce v 17-tich rôznych doboroch a naše práce hodnotila komisia, ktorú tvorili vysokoškolský pedagógovia príslušných odborov. Na tomto celoslovenskom kole som sa umiestnila na šiestom mieste. Bola to úžasná skúsenosť."

          Barbore blahoželáme, ďakujeme za skvelú reprezentáciu Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa a prajeme jej ešte veľa osobných a študentských úspechov. 

      • KRÍŽOVÁ CESTA 2022
        • KRÍŽOVÁ CESTA 2022

        • 19. 4. 2022
        • V stredu, 13. apríla, pred odchodom na veľkonočné prázdniny, sme sa všetci študenti, profesori a zamestnanci školy spojili v modlitbe krížovej cesty.

          Hlboké zamyslenia zastavení, ktoré čítali študenti jednotlivých ročníkov gymnázia boli umocňované o úryvky z filmu Umučenie Krista.

          Vďaka niekoľkým kňazom prijali mnohí študenti ešte pred Krížovou cestou aj sviatosť zmierenia.

          Svätá spoveď a krížová cesta sa stali pre nás hlbokým vstupom do NAJVÄČŠÍCH SVIATKOV KRISTOVEJ SMRTI A VZKRIESENIA. 

          Zamyslenia krížovej cesty sme čerpali z duchovnej prípravy Výšiny na Národne stretnutie mládeže! 

           

          zamyslenia nájdete na https://narodnestretnutiemladeze.sk/vysiny

      • 1. miesto v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína 2022
        • 1. miesto v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína 2022

        • 19. 4. 2022
        • Veľký úspech našej Lenky Vozňákovej, študentky 2.A Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

          Svojim prednesom prózy si vyslúžila na okresnej súťažnej prehliadke 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína 2022 1. miesto.

          K úspechu jej blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu nášho gymnázia.

           

          Veľká vďaka patrí aj pani profesorke J. Sabovej za prípravu našj výherkyne.

      • Stretnutie študentov s veľvyslankyňou Talianska v Ružomberku
        • Stretnutie študentov s veľvyslankyňou Talianska v Ružomberku

        • 10. 4. 2022
        • V stredu 30.3.2022 prijali naši študenti študujúci taliančinu na našom gymnáziu pozvanie na slávnostné otvorenie výstavy ilustrácií k dielam Gianniho Rodariho. Výstava sa konala na Katolíckej univerzite v Ružomberku. 

          Pri tejto príležitosti navštívil Katolícku univerzitu vzácny hosť, Veľvyslankyňa Talianska, Catherine Flumiani, ktorú sprevádzala riaditeľka Talianskeho inštitútu kultúry v Bratislave Alessandra Sanniti. Naši študenti mali možnosť sa s oboma dámami stretnúť a klásť im rôzne otázky.

          Po spoločnej diskusii navštívili výstavu v novej modernej univerzitnej knižnici. Bol to veľmi prijemný zážitok a unikátna príležitosť. Študentov sprevádzala naša lektorka taliančiny Miriam Elizabeth Fogarty, ktorej zároveň ďakujeme zasprostredkovanie tejto možnosti a pani profesorka Laura Francková. 

          O našom stretnutí sa píše aj na stránke Taliansko-Slovenskej obchodnej komory (https://camitnews.it/28237_visita-dellambasciatrice-flumiani-a-ruzomberok).

      • Vôňa Talianska na našej škole
        • Vôňa Talianska na našej škole

        • 10. 4. 2022
        • Študenti nášho Cirkevného gymnázia sv. Jána Krtiteľa v Trebišove majú v regióne unikátnu možnosť - v taliančne ich vzdeláva lektorka priamo z Talianska. Táto skvelá príležitosť bola umocnená v predošlých dňoch o vzácnu návštevu. 

          V pondelok 28.3.2022 nás totiž prišla navštíviť pani profesorka PaedDr. Rosangela Libertini, PhD. z Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.

          Pripravila si pre nás prednášku o známom talianskom spisovateľovi a pedagógovi  Giannim Rodarim. Priblížila nám jeho život a diela cez aktivity, do ktorých sme sa všetci zapojili. Ukázala nám, že učenie a zábava môžu mať veľa spoločného. Na konci programu nás pozvala na návštevu na Katolícku univerzitu do Ružomberka.

           

          Za sprostredkovanie tohto skvelého stretnutia ďakujeme našej talianskej lektorke p. Miriam Elizabeth Fogarty. 

      • Lyžiarsky výcvik 2022
        • Lyžiarsky výcvik 2022

        • 26. 4. 2022
        • Po ročnej pauze sme sa opäť posatvili na vrchol lyžiarskeho svahu my, študenti prvého a druhého ročníka Cirkevného gymnázia sv. Jáan Krstiteľa v Trebišove.

          Naša lyžovačka začala pondelok ráno, ked sme vyrazili do Nízkych Tatier, smer – Jasná – Chopok. Boli sme ubytovaní v Hoteli SOREA MARMOT v Demänovskej Doline, v ktorom sme prežili množstvo zážitkov, ktoré sa verím každému premenia na spomienky, pri ktorých sa pousmeje. 

          A tak skvele ubytovaní sme si pripli lyžiarky a vyšliapali sme si to s lyžami na chrbte na svah. Bolo to náročné, no rozhodne to stálo za to. Dýchali sme čistý horský vzduch obrovskými dúškami a potom sa spustili na lyžiach dolu svahom, pričom studený vzduch nám šľahal do tváre. Ten pocit slobody a maličkosti bol jednoducho neopísateľný. Bolo to príjemné odreagovanie od bežného života a uponáhľaných jednotvárnych dní všednosti.

          Záverečný deň sme nasadli do autobusu a počas cesty domov sme ešte stihli exkurziu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

          Veľká vdaka patrí našim inštruktorom p. Uporskému a p. Capkovi, ale najmä nášmu telocvikárovi profesorovi Jozefovi Pavlikovskému za trpezlivosť a najmä ochotu, stráviť s nami tieto dni plné smiechu, ale aj starostí. 

           

          Lenka Vozňáková, 2.A

      • Krásne prežité dva dni v Centre pre mládež Košickej eparchie sa nám vryjú do sŕdc na veľmi dlho. Počas týchto “duchačov” sme mohli spoznávať jeden druhého,
        • "Nechaj sa prekvapiť" - duchovné cvičenia štvrtákov 2022

        • 9. 4. 2022
        • "Krásne prežité dva dni v Centre pre mládež Košickej eparchie sa nám vryjú do sŕdc na veľmi dlho. Počas týchto “duchačov” sme mohli spoznávať jeden druhého, hoci sme spolu už 4 roky. Rozprávali sme sa o rôznych témach, angažovali sme sa v širokom spektre náučných a zároveň zábavných aktivít. Čaro týchto chvíľ bolo pre každého jedného z nás jedinečne, plné lásky a pokoja, pevného triedneho zocelenia kolektívu vrátane našej skvelej triednej. Ďakujeme za organizáciu a možnosť takéhoto stretnutia opäť po dvoch rokoch. A čo bude ďalej sa necháme prekvapiť 😅"

           

          Takto zhrnul Simeon Kohut duchovné cvičenia pre štvrtákov, ktoré sa konali 31.3. - 1.04. 2022 v Centre pre mládež Košickej eparchie sv. Jána Teológa v Dvorianakch. 

          Skrze tému "Nechaj sa prekvapiť" sa mohli študenti pozrieť na modlitbu ako na dýchanie duše. Katechézy striedali aktivity a rôzne druhy modlitby, vďaka čomu sa študentom téma modlitby mohla dostať viac pod kožu.

          Veľmi vzácny čas vytvárali formálne i neformálne teambuildingové aktivity. 

           

          Po dvoch nádherne strávených dňoch odchádzali štvrtáci z duchovných cvičení posilnení na duchu i ako spoločenstvo. 

      • S POŽEHNANÍM DO NOVÉHO ROKA
        • S POŽEHNANÍM DO NOVÉHO ROKA

        • 14. 1. 2022
        • "Ako na nový rok, tak po celý rok!" No a ako lepšie začať, ak nie s Božím požehnaním?! Preto sme prvé dni nového kalendárneho roka požehnali priestory našej školy, aby Božia milosť naplnila naše vzťahy, priestory i celý život na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

          Modlitbe požehnania priestorov školy predchádzala obnova krstných sľubov, cez ktorú sme Boha pozvali nielen medzi múry našej školy, ale zvlášť do našich životov.

          "Voda je nádherný živel, ktorý vie priniesť život, ale dokáže aj život vziať, dokže vzbudiť úžas nad svojou majestátnosťou, ale dokáže vzbudiť aj strach nad svojou silou, je veľmi jemná a krehká, no zároveň aj plná sily. A tento živel sa rozhodol naplniť Boh svojou prítomnsoťou, aby to, čo voda spôsobuje v prírode Boh svojou prítomnosťou konal v našom vnútri." To sa udialo v momente krstu, ku ktorému sme sa vrátili obnovou krstných sľubov a taktiež aj požehnaním školy svätenou vodou, ako poznamenal o. Milan Kmec, duchovný správca školy.

          Nech teda rok 2022 prežijeme s Božím požehnaním, ktoré nech pomáha rásť dobru v nás.