Novinky

      • KRÍŽOVÁ CESTA 2022
        • KRÍŽOVÁ CESTA 2022

        • 19. 4. 2022
        • V stredu, 13. apríla, pred odchodom na veľkonočné prázdniny, sme sa všetci študenti, profesori a zamestnanci školy spojili v modlitbe krížovej cesty.

          Hlboké zamyslenia zastavení, ktoré čítali študenti jednotlivých ročníkov gymnázia boli umocňované o úryvky z filmu Umučenie Krista.

          Vďaka niekoľkým kňazom prijali mnohí študenti ešte pred Krížovou cestou aj sviatosť zmierenia.

          Svätá spoveď a krížová cesta sa stali pre nás hlbokým vstupom do NAJVÄČŠÍCH SVIATKOV KRISTOVEJ SMRTI A VZKRIESENIA. 

          Zamyslenia krížovej cesty sme čerpali z duchovnej prípravy Výšiny na Národne stretnutie mládeže! 

           

          zamyslenia nájdete na https://narodnestretnutiemladeze.sk/vysiny

      • 1. miesto v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína 2022
        • 1. miesto v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína 2022

        • 19. 4. 2022
        • Veľký úspech našej Lenky Vozňákovej, študentky 2.A Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

          Svojim prednesom prózy si vyslúžila na okresnej súťažnej prehliadke 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína 2022 1. miesto.

          K úspechu jej blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu nášho gymnázia.

           

          Veľká vďaka patrí aj pani profesorke J. Sabovej za prípravu našj výherkyne.

      • Stretnutie študentov s veľvyslankyňou Talianska v Ružomberku
        • Stretnutie študentov s veľvyslankyňou Talianska v Ružomberku

        • 10. 4. 2022
        • V stredu 30.3.2022 prijali naši študenti študujúci taliančinu na našom gymnáziu pozvanie na slávnostné otvorenie výstavy ilustrácií k dielam Gianniho Rodariho. Výstava sa konala na Katolíckej univerzite v Ružomberku. 

          Pri tejto príležitosti navštívil Katolícku univerzitu vzácny hosť, Veľvyslankyňa Talianska, Catherine Flumiani, ktorú sprevádzala riaditeľka Talianskeho inštitútu kultúry v Bratislave Alessandra Sanniti. Naši študenti mali možnosť sa s oboma dámami stretnúť a klásť im rôzne otázky.

          Po spoločnej diskusii navštívili výstavu v novej modernej univerzitnej knižnici. Bol to veľmi prijemný zážitok a unikátna príležitosť. Študentov sprevádzala naša lektorka taliančiny Miriam Elizabeth Fogarty, ktorej zároveň ďakujeme zasprostredkovanie tejto možnosti a pani profesorka Laura Francková. 

          O našom stretnutí sa píše aj na stránke Taliansko-Slovenskej obchodnej komory (https://camitnews.it/28237_visita-dellambasciatrice-flumiani-a-ruzomberok).

      • Vôňa Talianska na našej škole
        • Vôňa Talianska na našej škole

        • 10. 4. 2022
        • Študenti nášho Cirkevného gymnázia sv. Jána Krtiteľa v Trebišove majú v regióne unikátnu možnosť - v taliančne ich vzdeláva lektorka priamo z Talianska. Táto skvelá príležitosť bola umocnená v predošlých dňoch o vzácnu návštevu. 

          V pondelok 28.3.2022 nás totiž prišla navštíviť pani profesorka PaedDr. Rosangela Libertini, PhD. z Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.

          Pripravila si pre nás prednášku o známom talianskom spisovateľovi a pedagógovi  Giannim Rodarim. Priblížila nám jeho život a diela cez aktivity, do ktorých sme sa všetci zapojili. Ukázala nám, že učenie a zábava môžu mať veľa spoločného. Na konci programu nás pozvala na návštevu na Katolícku univerzitu do Ružomberka.

           

          Za sprostredkovanie tohto skvelého stretnutia ďakujeme našej talianskej lektorke p. Miriam Elizabeth Fogarty. 

      • Lyžiarsky výcvik 2022
        • Lyžiarsky výcvik 2022

        • 26. 4. 2022
        • Po ročnej pauze sme sa opäť posatvili na vrchol lyžiarskeho svahu my, študenti prvého a druhého ročníka Cirkevného gymnázia sv. Jáan Krstiteľa v Trebišove.

          Naša lyžovačka začala pondelok ráno, ked sme vyrazili do Nízkych Tatier, smer – Jasná – Chopok. Boli sme ubytovaní v Hoteli SOREA MARMOT v Demänovskej Doline, v ktorom sme prežili množstvo zážitkov, ktoré sa verím každému premenia na spomienky, pri ktorých sa pousmeje. 

          A tak skvele ubytovaní sme si pripli lyžiarky a vyšliapali sme si to s lyžami na chrbte na svah. Bolo to náročné, no rozhodne to stálo za to. Dýchali sme čistý horský vzduch obrovskými dúškami a potom sa spustili na lyžiach dolu svahom, pričom studený vzduch nám šľahal do tváre. Ten pocit slobody a maličkosti bol jednoducho neopísateľný. Bolo to príjemné odreagovanie od bežného života a uponáhľaných jednotvárnych dní všednosti.

          Záverečný deň sme nasadli do autobusu a počas cesty domov sme ešte stihli exkurziu v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

          Veľká vdaka patrí našim inštruktorom p. Uporskému a p. Capkovi, ale najmä nášmu telocvikárovi profesorovi Jozefovi Pavlikovskému za trpezlivosť a najmä ochotu, stráviť s nami tieto dni plné smiechu, ale aj starostí. 

           

          Lenka Vozňáková, 2.A

      • Krásne prežité dva dni v Centre pre mládež Košickej eparchie sa nám vryjú do sŕdc na veľmi dlho. Počas týchto “duchačov” sme mohli spoznávať jeden druhého,
        • "Nechaj sa prekvapiť" - duchovné cvičenia štvrtákov 2022

        • 9. 4. 2022
        • "Krásne prežité dva dni v Centre pre mládež Košickej eparchie sa nám vryjú do sŕdc na veľmi dlho. Počas týchto “duchačov” sme mohli spoznávať jeden druhého, hoci sme spolu už 4 roky. Rozprávali sme sa o rôznych témach, angažovali sme sa v širokom spektre náučných a zároveň zábavných aktivít. Čaro týchto chvíľ bolo pre každého jedného z nás jedinečne, plné lásky a pokoja, pevného triedneho zocelenia kolektívu vrátane našej skvelej triednej. Ďakujeme za organizáciu a možnosť takéhoto stretnutia opäť po dvoch rokoch. A čo bude ďalej sa necháme prekvapiť 😅"

           

          Takto zhrnul Simeon Kohut duchovné cvičenia pre štvrtákov, ktoré sa konali 31.3. - 1.04. 2022 v Centre pre mládež Košickej eparchie sv. Jána Teológa v Dvorianakch. 

          Skrze tému "Nechaj sa prekvapiť" sa mohli študenti pozrieť na modlitbu ako na dýchanie duše. Katechézy striedali aktivity a rôzne druhy modlitby, vďaka čomu sa študentom téma modlitby mohla dostať viac pod kožu.

          Veľmi vzácny čas vytvárali formálne i neformálne teambuildingové aktivity. 

           

          Po dvoch nádherne strávených dňoch odchádzali štvrtáci z duchovných cvičení posilnení na duchu i ako spoločenstvo.