Novinky

      • Spoznajte Cirkevné gymnázium sv. Jána krstiteľa v Trebišove
        • Spoznajte Cirkevné gymnázium sv. Jána krstiteľa v Trebišove

        • 18. 12. 2021
        • Cirkevné gymnázium sv. Jána Krstiteľa v Trebišove je najstarším gréckokatolíckym gymnáziom na Slovensku. Vyše 25-ročná existencia a neustály záujem dokazujú, že kvalita a originálne prístupy vo vzdelávaní spojené s rodinným prostredím sú tie správne piliere, na ktorých škola stojí. Cirkevné gymnázium sv. Jána Krstiteľa ponúka svojim študentom jedinečný priestor pre osobnostný a intelektuálny rozvoj.

          Vstúpte týmto videom za dvere našej školy a nakoľko je to možné, načrite to skvelej atmosféry Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove.

      • PIŠQWORKY 2021
        • PIŠQWORKY 2021

        • 22. 12. 2021
        • Po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa nám opäť naskytla príležitosť zabojovať o nadvládu nad svetom pisqworiek, tentokrát online. Súpiska pre X-FORCE na tento rok bola v tomto hviezdnom obsadení – Dárius Krestian, Eliáš Keruľ-Kmec, Dávid Pazderák, Klára Mária Urigová, Ján Hamko a Samuel Vincej ako náhradník.  Dňa 15. 11. 2021 o 8:30 hod. nás čakali prví tohtoroční súperi. Prvého turnaja sa zúčastnilo 34 tímov z celého Slovenska a z nich postúpilo prvých 5 do regionálneho finále. Náš plán bol jasný, dostať sa minimálne do prvej päťky. V ceste nám stálo 7 zápasov, z ktorých sa nám podarilo 5 vyhrať, jeden remizovať a jeden prehrať, čo nám zabezpečilo 3. miesto v turnaji a postup do regionálneho finále. O postup do regionálneho finále zabojovali aj dve novovzniknuté družstva prvákov – „ LEGENDE“ v zložení Samuel Mihálik, Marko Miňo, Ľubomír Marcinčák, Oliver Franko a Oliver Kocák a družstvo „KUNG-FU BANDITI“ v zložení – Adrian Girman, Sára Takáčová, Simona Segedyová, Lukáš Toth a Bianka Kučáková. Ich premiéra sa konala 22. 11. 2021. V konkurencii 32 družstiev v plnom nasadení zabojovali, ale postupové priečky im unikli. So spoluhráčmi sme sa zhodli na tom, že sme radi za ďalšie nádejné družstvá na našej škole a do ďalšieho účinkovania na PIŠQWORKOVEJ scéne im prajeme veľa úspechov!

          Náš tím X-FORCE v pondelok 29. 11. 2021 čakala posledná možnosť dostať sa na Česko-slovenské Grandfinále do Brna. Vstupeniek bolo iba 6. Bojovalo o ne 30 najlepších družstiev z celého Slovenska. Čakal nás tvrdý boj. Ten trval až do posledného kola, po ktorom sme získali postupové miesto. Oslavy z postupu ale prerušila smutná správa, že kvôli zhoršujúcej sa situácii v Česku aj Grandfinále prebehne online a náš vytúžený výlet sa konať nebude. Na prípravu sme nemali veľa času, lebo Grandifinále štartovalo v piatok 3. 12. 2021.  Zúčastnilo sa ho 24 najlepších tímov z celého Česka a Slovenska. Súťažiť na takomto náročnom turnaji bolo pre nás veľmi príjemnou skúsenosťou. Naším cieľom vo finále bolo dostať sa do TOP 10 tohto turnaja, čo sa nám aj podarilo splniť, keď po úvodných dvoch prehrách sme nabehli na víťaznú šnúru a turnaj sa nám podarilo ukončiť na celkovom 9 mieste.

          Na záver by som sa chcel poďakovať tímovým kolegom za spoluprácu, za poctivú prípravu a zodpovedný prístup. Spoločne by sme sa chceli poďakovať  riaditeľovi školy p. Partilovi a pani profesorke Pavukovej za to, že nám pri každej našej požiadavke vyhoveli a uľahčili nám našu cestu do Grandfinále 2021.

           

          Dárius Krestian     

          Kapitán X-Force                                                        

      • Všetci maturanti nosia zelené maturitné stužky, ale my ich budeme nosiť posvätené
        • Všetci maturanti nosia zelené maturitné stužky, ale my ich budeme nosiť posvätené

        • 22. 12. 2021
        • V stredu, 27. októbra, si štvrtáci Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove po prvýkrát pripli na hruď maturitné stužky s krížikom, ktoré ich budú sprevádzať na ceste k skúške dospelosti. Stužky nádeje posvätil budúcim maturantom vladyka Cyril Vasiľ SJ, košický eparchiálny biskup, a to počas slávenia sv. liturgie v Chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Trebišove. „Prijmite tento krížik s maturitnou stužkou“, zaznelo v modlitbe požehnania pokračujúc „Noste ich verne a s úctou, aby obdarené silou nebeského požehnania slúžili na ochranu tela a spásu vašich duší, aby ste obsiahli hojnosť darov presvätého Ducha, naplnili svoj život láskou a oddanosťou a verne zachovávali Božie prikázania po všetky dni svojho života.“

          Vladyka Cyril v homílii poukázal, že posvätenie maturitných stužiek nie je nejaký magický úkon, ktorý zaručí zdolanie maturitných skúšok. Posvätenie maturitných stužiek je v pravom slova zmysle  pozvaním Boha aj do tejto konkrétnej etapy života študenta, do ktorej majú vstúpiť s Bohom odovzdávajúc Mu všetky úsilia, námahy, slabosti i priebeh maturitných skúšok. Ako povedal vladyka Cyril, toto posvätenie má byť zrealizovaním prosby opakujúcej sa viackrát na liturgii „...samy seba, druh druha i celý náš život Kristu Bohu oddajme“.

          Po slávení sv. liturgie, ktorej sa zúčastnili  rodičia štvrtákov, profesori a študenti gymnázia, sa konalo slávnostné odovzdávanie posvätených maturitných stužiek s krížikmi budúcim maturantom. 

          „Všetci maturanti nosia zelené maturitné stužky, ale my ich budeme nosiť posvätené.“ Podotkol v záverečnom príhovore Dárius Krestian a za svojich spolužiakov – maturantov sa poďakoval vladykovi Cyrilovi, o. Karolovi Knapovi, riaditeľovi školského a katechetického úradu Košickej eparchie, riaditeľovi školy Slavomírovi Partilovi, triednej profesorke Anežke Frankovej, rodičom i všetkým spolužiakom za príležitosť študovať na najstaršom gréckokatolíckom gymnáziu na Slovensku v skvelom kolektíve a v inšpirujúcej atmosfére. 

          Posvätenie maturitných stužiek s krížikom patrí k dlhoročným tradíciám Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove, ktoré ponúka svojim študentom kvalitné vzdelanie i sprevádzanie v kresťanskom duchu a vzájomnej úcte. 

      • Nové logo školy
        • Nové logo školy

        • 22. 12. 2021
        • 8. novembra uzrelo svetlo sveta nové logo Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove. Škola ho uviedla do života spolu s novou facebookovou stránkou Cirkevné gymnázium sv. Jána Krstiteľa v Trebišove (@cgymtv), na ktorej môžete nájsť všetky aktuálne informácie o živote najstaršieho gréckokatolíckeho gymnázia na Slovensku. Zámerom nového loga je moderným spôsobom vyjadriť posolstvo a charakter školy. Jeho autorom je grafik Matej Hlavatý. V najbližších riadkoch vám prinášame vysvetlenie nového loga Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa v Trebišove:

          Hlavným motívom loga je udalosť krstu Ježiša Krista svätým Jánom Krstiteľom v rieke Jordán, pri ktorom sa nad Kristom vznášal Svätý Duch v podobe holubice a z neba zaznel hlas Otca: „Toto je môj milovaný syn, v ktorom som našiel zaľúbenie, počúvajte ho“. (porov. Mt 3, 13 - 17)

          Pri spomínanej udalosti Ján Krstiteľ napĺňa svoje povolanie – pripraviť cestu Pánovi. Toto povolanie mu dáva autoritu vykonať krst Ježiša, hoci z ľudského hľadiska by to malo byť naopak - Kristus by mal pokrstiť Jána. Povolanie Jána Krstiteľa teda presahuje jeho osobu a robí z neho súčasť niečoho väčšieho – Božieho plánu s človekom. V tomto kontexte predstavuje Ján Krstiteľ v logu učiteľa a učiteľské povolanie, ktoré taktiež dáva učiteľovi autoritu presahujúcu jeho osobu a zároveň je súčasťou niečoho väčšieho – Božieho plánu. Túto skutočnosť vyjadruje aj pohľad Jána Krstiteľa smerom nahor k Svätému Duchu v podobe holubice, ktorý je zdrojom každej múdrosti.


          V spomínanej stati evanjelia, je Ján Krstiteľ postavený aj do pozície žiaka. Sám totiž spoznáva a objavuje Boží plán, ktorý sa má uskutočniť pokrstením Ježiša Krista prostredníctvom neho samotného. Pravda, ktorú v danej chvíli spoznáva Ján Krstiteľ, nie je pre neho iba obyčajnou teóriou, ale skutočnosťou, ktorá sa ho dotýka, s ním súvisí a napĺňa jeho život zmyslom. Takto Ján Krstiteľ v logu predstavuje aj študenta, ktorého hlavným poslaním je  objavovať pravdu dávajúcu ľudskému životu zmysel a naplnenie.


          Ján Krstiteľ je v logu vyobrazený hnedou farbou - farbou hliny. Táto skutočnosť poukazuje na slová apoštola Pavla, podľa ktorých je človek akoby hlinená nádoba (porov. 2 Kor 4,7). Tá je na jednej strane krehká, no zároveň vytvorená pre napĺňanie. V tomto kontexte logo reprezentuje postoj školy voči človeku. V každom človeku existuje veľký potenciál pre naplnený život a na tento potenciál sa usiluje škola poukázať a pomáhať ho realizovať. Zároveň si uvedomuje krehkosť každého z nás, ktorú chráni budovaním vzájomnej úcty, rešpektu, ľudským prístupom a prostredím prijatia. 


          Duchovné poslanie školy vyjadruje v logu postava Ježiša Krista, ktorý stojí na vode, a teda stojí na niečom nestálom. Vzťah s Bohom a pravda o Bohu, ktorú prináša Ježiš Kristus a ktoré sa usiluje škola sprostredkovať sú teda niečím, čo dáva človeku aj v tých najťažších chvíľach silu pevne stáť. Rovnaká farba Ježiša Krista a holubice vyjadrujúcej Svätého Ducha zároveň poukazuje na povolanie nás ľudí podobať sa na Boha a tiež na povolanie zjednocovať nebo zo zemou, a teda aplikovať nebeské princípy do života na zemi. 


      • Zatiahni v škole: Muž?! kto to je
        • Zatiahni v škole: Muž?! kto to je

        • 22. 12. 2021
        • Občas potrebujeme ZATIAHNÚŤ ručnú brzdu v živote, aby sme životom len tak nepreleteli. Potrebujeme ZATIAHNÚŤ na hlbinu, ako by povedala Biblia, aby sme neostali na povrchu a žili život v jeho hĺbke. A niekedy je dobré ZATIAHNÚŤ rolety na oknách, aby sme sa trocha oddelili od vonkajšieho sveta a mohli si oddýchnuť, načerpať a prísť na iné myšlienky. Je to len niekoľko asociácií, pre ktoré nesie nový diskusný formát na Cirkevnom gymnáziu sv. Jána Krstiteľa názvom Zatiahni s škole. Ide o debaty so zaujímavými hosťami na rôzne témy o živote. 

           

          Prvým hosťom Zatiahni v škole bol muž, manžel, otec, bloger, tréner, mentor, autor projektu muzom.sk a veľa veľa iného,  Peter Podlesný. Medzi študentov Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa zavítal, aby s nimi debatoval na tému „Identita muža“. Čo znamená byť mužom, ako sa z chlapca rodí muž, ako muž buduje vzťahy, ale i to, čo do sveta muža nepatrí,... to všetko boli témy, nad ktorými mohli študenti spolu s Petrom Podlesným uvažovať. Následne na to prišiel čas na otázky študentov. V nich sa mohli dozvedieť, čo Peter Podlesný radí mužom, ktorí stratili zmysel života, alebo aj to, v čom žena môže a v čom zasa nemôže pomôcť mužovi pri budovaní jeho identity.  

           

          Si chlapec, ktorý sa bude celý život hrať, alebo muž, ktorý na seba prevezme úlohy chrániť, zabezpečovať, tvoriť a viesť? Chceš byť neustále si užívajúcim Petrom Panom uväznený v krajine Nekrajine, alebo budeš žiť skutočnú realitu života, ktorá od Teba aj niečo vyžaduje? Chceš tvoriť skutočné vzťahy, alebo sa uspokojíš s ich virtuálnou napodobeninou?  A vy ženy, chcete mať vedľa seba muža, alebo chlapca, o ktorého sa bude treba celý život starať? ... iba zopár otázok, nad ktorými môžu študenti Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa uvažovať po prvom Zatiahni v škole.

      • Otvorenie školského roka 2021/2022
      • Imatrikulácia prvákov
        • Imatrikulácia prvákov

        • 13. 6. 2021
        • Dňa 4. júna 2021 si naši prváci mali možnosť zasúťažiť v rôznych aktivitách, ktoré pre nich pripravili študenti 3. A triedy.

          Na prvákov čakali rôzne súťažné disciplíny a na záver nechýbala ani tombola.

          Bodkou za všetkými aktivitami bol slávnostný "krst" prvákov.

          Všetci prváci sa tak stali oficiálne právoplatnými členmi rodiny cirkevňákov.

          Milí prváci ďakujeme Vám za účasť a prajeme Vám veľa šťastia a Božieho požehnania v ďalších rokoch štúdia na našom gymnáziu.

           

      • Maturanti sa lúčili so školou
        • Maturanti sa lúčili so školou

        • 14. 5. 2021
        • Dňa 14. mája 2021 sa naši maturanti slávnostne lúčili so školou, s tr. učiteľkou, pedagogickými a nepedagogickými zamestnancami školy, so spolužiakmi.

          Počas rozlúčky boli dekorovaní posvätenou zelenou maturitnou stužkou s malým krížikom, symbolom, ktorý prináleži žiakom maturujúceho ročníka, čo im doteraz nariadené protiepidemiologické opatrenia nedovoľovali.

           

          Na záver boli najaktívnejší študenti 4. A ocenení za vynikajúci prospech, úspešnú reprezentáciu a propagáciu školy.

          Ocenení študenti:

          Simona Tamášova 

          Janka Molčanyiová

          Zuzana Vidová 

          Lívia Ďurková

          Štyri roky prežité  na našej škole v nich zanechali mnoho zážitkov a dojmov, s ktorými sa podelili v príspevku pod názvom Vyznania bez póz.

          Príspevok je publikovaný na školskom YouTube kanáli : https://youtu.be/JkbzMRnNl5k

          Tak veľa šťastia a Božieho požehnania v živote, milí naši maturanti!

      • Poďakovanie všetkým mamám
        • Poďakovanie všetkým mamám

        • 9. 5. 2021
        • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám.

          Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili.

          Študenti 3. A triedy vyjadrili svoju vďaku všetkým mamám príspevkom , ktorý je publikovaný na školskom YouTube kanáli  https://youtu.be/GjK3HnIikwQ .

          Krásny Deň matiek!

      • OZNAM
        • OZNAM

        • 6. 5. 2021
        • Riaditeľ Cirkevného gymnázia sv. Jána Krstiteľa  M. R. Štefánika 9,  Trebišov, v rámci svojich kompetencií   , podľa  § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom školy

           riaditeľské voľno

          na deň

                                10. mája 2021 (pondelok)

          z organizačných dôvodov.

          V súlade s podmienkami pre jednotlivé okresy v rámci regionálneho COVID AUTOMAT-u pokračuje vyučovanie od 11.05.2021 ( utorok) vo všetkých triedach prezenčne so začiatkom 7:45.

          Žiak a zákonný zástupca , plnoletý žiak a zamestnanci školy podávajú Vyhlásenie o bezifekčnosti žiaka, Plnoletý žiak - vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka a Vyhlásenie zamestnanca o bezinfekčnosti prostredníctvom Edupage (modul Žiadosti a vyhlásenia) .

           

      • COVID školský automat
      • "Biblia očami detí a mládeže"
        • "Biblia očami detí a mládeže"

        • 28. 4. 2021
        • Dňa 23. apríla bola vyhodnotená výtvarná súťaž "Biblia očami detí a mládeže" v školskom roku 2020/2021.

          Naši študenti Marianna Kolodiová a Dárius Krestian, 3. A uspeli a postupujú do celoštátneho kola.

           

          Milí študenti, tešíme sa z Vašich úspechov a ďakujeme Vám za reprezentáciu školy! 

          Vyhodnotenie súťaže je publikované na stránke Gréckokatolíckej eparchie Košice.

           

      • Svetový deň kníh a autorských práv
        • Svetový deň kníh a autorských práv

        • 23. 4. 2021
        • 23. apríl je špecifickým dátumom pre svetovú literatúru. V tento deň roku 1616 zomreli takí velikáni svetovej literatúry, ako Miguel Cervantes y Savedra, William Shakespeare a Inca Garcilaso de la Vega.

          Všeobecná konferencia UNESCO na svojom 28. zasadaní roku 1995 prijala rezolúciu, ktorou sa 23. apríl stal Svetovým dňom knihy a autorských práv.

          Pri tejto príležitosti študenti 4. ročníka spolu s vyučujúcou J. Kossuthovou  pripravili videohodinu čítania poviedok v nemeckom jazyku. 

           video je publikované na školskom youtube kanáli: https://youtu.be/KZfVjBPC26k

           

      • Diecézne kolo Biblickej olympiády
        • Diecézne kolo Biblickej olympiády

        • 22. 4. 2021
        • Dňa 20. apríla 2021 sa uskutočnil 19. ročník diecézneho (krajského) kola Biblickej olympiády. Našu školu reprezentovali študenti 3. ročníka:

          Klára Mária Urigová

          Simeon Kohut

           Blažej Rebják

          V kategórii stredných škôl, gymnázií,  kvinty až oktávy osemročných gymnázií naši študenti získali prvé tri miesta a postúpili do celoštátneho kola.

          Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

           

      • Pozvánka
        • Pozvánka

        • 20. 4. 2021
        • Milí študenti, srdečne Vás pozývame, pridajte sa k nám!

          Cestou okolo sveta nás sprevádza naša talianska lektorka pani Miriam Fogarty.

          Ale čo to vlastne znamená???

          Spoznávame kultúru a problematiky iných národov cestovaním po "mape sveta". Máme možnosť si obohatiť našu slovnú zásobu v cudzom jazyku otvorenou diskusiou na stanovanú tému. Všetky jazyky sú vítané!

          Hodina prebieha pomocou platformy teams každý piatok po skončení vyučovania o 13:00.

          Tešíme sa na Vás!

          tím cestovateľov